A halszósz tradicionális vietnámi étel. Illetve fűszer, vagy szósz, mint a szójaszósz. Nem létezhet étkezés e nélkül.
Ez egy narancsszínű, opálosan átlátszó folyadék, a sűrűsége a szójaszószéra hasonlít.
A halszósz úgy készül, hogy nagy mennyiségű halat egy nagy tartályba tesznek. Az az igazi, ha a tartály fából készült, így jobb minőségű és drágább halszósz keletkezik. A sok halat rétegesen pakolják sóval, felváltva. A tartályt gondosan lefedik és hat (!) hónapig állni hagyják. Ez idő közben a hal húsa elfolyósodik. (Így mondta Miss Tüi.) Mikor felnyitják, az így képződött folyadékot kiszedik és néhány órát főzik. Ezután palackozzák.
Főzés közben is használják ízesítésre, az ételek sós ízét általában ez adja, de az étkezőasztalon, kis üvegcsében is mindig ott van, a kész ételhez is tesznek még, mindenki a maga ízlése szerint.
Utolsó kommentek