HTML

Vietnámi kalandjaink

Utolsó kommentek

Vasárnapi kirándulás 2 - gyümölcsös kert

2008.12.09. 12:57 anta

Az úszó piacról hazafelé tartva kitértünk a folyó egy csendesebb, szűkebb ágára. A partokat itt burjánzó növényzet borította, ami összefüggő bozótot alkotott, ebből lógtak ki helyenként a kókuszpálmák. A sűrű növényzetből imitt amott kilátszott egy-egy kis viskó, előttük kis móló állt, mellettük az ott lakó család csónakjai kikötve.

Teljesen megdöbbentett minket ez a kép, hiszen alig néhány méterrel odébb, a széles folyóágon még mindkét parton egymást érték a raktárak, vizibenzinkutak, szervízek és hajóboltok, száguldoztak a hajók és hangosan zajlott az élet.

Alig volt időnk megdöbbenni és szemügyre venni ezt a hirtelen megváltozott környezetet, mert szinte azonnal a part felé vettük az irányt és kikötöttünk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Amikor kiszálltunk, egy kis tanyán találtuk magunkat.

A tulajdonos, egy élelmes ember, rájött, hogy itt sok kiránduló hajózik el, megmutatja nekik a farmját, belépő díjért cserébe. Ez 50 forint körüli összeg volt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elsőként egy majommal találkoztunk. Szegényt elég rövid láncon és valószínűleg csak látványosságként tartották.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A farm területét kisebb folyóágacskák hálózták be. Ezekben külön kis medencéket választottak le sűrű halászhálóval és  mindeféle vízi állatokat tenyésztettek bennük.

Például békákat. A béka itt kedvelt étel, a piacokon mindenhol lehet kapni, jó nagyra felhízlalva, megnyúzva. Ráadásul itt tenyészteni is egyszerű, teljesen ideális nekik a környezet, csak arra kell vigyázni, nehogy megszökjenek. :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Halakat is tenyésztettek, de az nem volt olyan látványos, csak a háló-medencék szélét lehetett látni. Persze időnként kiugrott egy, és akkor lepődtünk meg, mekkorák laknak itt csendben, láthatatlanul.

Sok növényt is láttunk. A rengeteg banánfa között volt olyan, ami épp virágzott.

Illetve ez a hatalmas bordó virág mindig egy szirmát nyitja fel, alatta félkör füzérben állnak a kis sárgás virágok, ezekből aztán kialakulnak a kis banánok, ezután újabb szirom nyílik, ami alatt újabb kis virágok sorakoznak.

Így látható alul a nagy bordó virág és fölötte a folymatosan érő banánfüzérek.

 

 

 

 

 

 

 

 

Láttunk díszvirágot is, nem tudjuk mi ez, de nagyon szép volt. Valami hagymás fajta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nézhettünk krokodilokat, egy kerítéssel elválasztott részben voltak néhányan. A fotón látható krokodil nagyjából másfél méterre lehetett tőlem. Elég félelmetes volt, hiszen a múltkori kiránduláson láthattuk, mennyire erősek, ráadásul ezek nagyobbak is voltak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Éltek a farmon csirkék, kacsák és disznók is, de számunkra nem voltak olyan érdekesek.

Ez a papaya fa viszont az volt. :)

Ez a fa a fényképen két méter magas és roskadásig van gyümölccsel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Találkoztunk elvétve lime fákkal is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A kijárat felé haladva körülnézhettünk egy ajándékboltocskában is. Ezek a fa tárgyak a kókuszpálma fájából készültek. Nagyon érdekes színük van, terakottához hasonló világosbarna, ami sötétbarnán cirmos.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egy fán láttunk olyan kaktuszt, ami a már bemutatott ciklámen kaktuszgyümölcsöt termi. Magyarra fordítva itt sárkánygyümölcsnek hívják. Valami élősködő fajta lehet, mert a fényképeken is mindig más fákon látható. Sajnos termés épp nem volt rajta, de így is érdekes volt, eddig sehol sem láttunk ilyet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A farmról kiérve még találkozhattunk egy hatalmas fával, aminek érdekes, hatalmas gyümölcsei voltak. Valószínűleg, ez egy jackfruit fa, de előfordulhat, hogy durián, kívülről nem olyan egyszerű nekünk megkülönböztetni.

Ezek a gyümölcsök nagy súlyuk maitt a fa törzsén és a vastagabb ágakon nőnek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A kert elhagyása után hazafelé vettük az irányt, távozásunkkor a tanyán lakó kisfiúk a partra gyűltek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A hazafelé úton meggyőződhettünk róla, hogy itt tényleg minden családi vállalkozás. A kikötés előtt az addig hátul csendben üldögélő néni (biztosan a hajós bácsi felesége) odajött hozzánk és elkezdett mindenféle portékára rábeszélni minket. Volt ott sárkányos műselyem köntös, hímzett vietnámi ing és gyümölcsös hűtőmágnes.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cantho.blog.hu/api/trackback/id/tr20818891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása